Cum ți-ar putea schimba viața conținutul unei cutii ...
Asta descoperă Clay Jensen după ce primește un colet, al cărui conținut este în strânsă legătură cu moartea Hannei Baker, o colegă de-a sa, care se pare că a hotărât să-și curme viața.
Vocea acesteia îi dă de înțeles că și el reprezintă unul dintre cele treisprezece motive prentru care aceasta a acționat atât de prostesc.
Aceste motive sunt redate pe cele șapte casete.
Clay își neglijează toate activitățile și îndatoririle pentru a-i da ascultare, într-un final - cam târziu, pentru că nu o poate oricum readuce la viață- Hannei Baker.
La început, Clay nu credea că are vreo legătură cu decesul Hannei, dar, ascultând a cincea casetă, fața A, a realizat că s-a înșelat amarnic:
Romeo, oh, Romeo. De ce ești tu Romeo?
Bună întrebare, Julieta. Iar eu aș vrea să știu răspunsul.
Ca să fiu complet sinceră, nu a existat niciodată un moment în care să-mi fi spus că alesul meu ... e Clay Jensen.
Hannah lasă în urma sa anumite indicații pe care ascultătorii casetelor trebuie să le urmeze ca să pună cap la cap piesele puzzlelui și pentru a dezlega misterul sinuciderii sale inexplicabile.
Este adevărat că Hannah nu beneficia de respectul colegilor, dar oare în mintea ei, acest lucru era atât de îngrozitor încât să constitue un motiv pentru suicid?
Chiar dacă aceștia au primit pliante cu semnalmentele sinucigașilor, ei nu au luat în considerare aceste lucruri, cu toate că Hannah le trimitea un maldăr de mesaje, înlăturând-o complet din viețile lor, condamnând-o la o viață solitară.
Nu poți ■pri viitorul
Nu te poți «ntoarce în trecut
Poți afla secretul doar
... apăsând butonul ''Pl►y''.
- Câteva creații ale Hannei Baker, ce reflectă câteva dintre cele treisprezece nemulțumiri ale acesteia:
Dacă iubirea mi-ar fi ocean,
n-ar mai rămâne uscat.
Dacă iubirea mi-ar fi deșert,
ai vedea numai nisip.
Dacă iubirea mi-ar fi stea,
noaptea doar lumina ar dăinui.
Iar de iubirea mea ar avea aripi,
Prin văzduhuri aș pluti.
____________________________
Îți întâlnesc ochii
dar tu nu mă vezi
Abia de răspunzi
când în șoaptă
te salut
Mi-ai putea fi suflet-pereche
două suflete îngemănate
Sau poate nu
Dar nu vom ști
niciodată
Propria mea mamă
m-ai purtat în pântece
Dar acum nu vezi nimic
Doar ce haine port
Lumea te întreabă
ce mai fac
Tu zâmbești și încuviințezi
Nu permite să se termine
așa.
Lasă-mă
sub cerul lui Dumnezeu și
pătrunde-mă
nu mă privi doar cu ochii
Alungă
Masca asta din carne și oase și
pătrunde-mă
până în suflet
singură.
( Suflet singuratic )
Cartea este bine scrisă, nu prea ai ce comenta. Însă nu prea credem că cele treisprezece motive au fost destul de întemeiate pentru a o împinge pe Hannah către prăpastie. Cel puțin, nouă așa ni s-a părut. Probabil că intenția autorului a fost să sublinieze faptul că fiecare persoană are cel puțin o trăsătură unică de caracter, care o face să se diferențieze de restul.
Astfel, o întâmplare pe care o persoană ar considera-o nesemnificativă, ar da un impuls unei persoane ce analizează totul în detaliu și pune această întâmplare la suflet, la gesturi necugetate.
Nu ne putem imagina ce cote ar putea atinge sensibilitatea, dacă Hannah Baker s-a putut gândi măcar să înghită un pumn de pastile și să-și încheie socotelile cu viața. Totuși, cum am mai spus, persoanele se disting unele de celelalte și la fel și raționamentul lor.
Ei bine, cartea merită citită, nenumărându-se printre cele mai rele, dar nici printre cele mai bune.
Încheiem spunându-vă că Cele tre1spre3zece motive nu este acel tip de roman care ar trebui lăsat de izbeliște, ci din contră, este unul căruia ar trebui să îi acorzi puțin timp, datorită mesajului pe care încearcă să-l transmită.
Notă: 3.45/5
1 comentarii:
Ai dreptate, nu este o carte ce ar trebui ignorata! Transmite niste mesaje importante pe care toata lumea ar trebui sa le inteleaga si sa tina cont de ele.
Trimiteți un comentariu